Suriyeli çocuklar için 150 milyon avroluk protokol  
Suriyeli çocuklar için 150 milyon avroluk protokol

Suriyeli çocuklar için 150 milyon avroluk protokol

Dünya Bankasınca, finansmanı AB Delegasyonu tarafından sağlanmak üzere Türkiye´de geçici koruma altında bulunan Suriyeli çocukların eğitimi için 150 milyon Avroluk hibe sağlandı.

Suriyeli çocuklar için 150 milyon avroluk protokol

MEB Tevfik İleri Salonunda gerçekleşen ve Suriyeli öğrencilerin eğitimi için hibe desteğini içeren protokol imza törenine, Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt, AB Delegasyonu İşbirliği Bölüm Başkanı Simona Gatti katıldı.

 

 “Eğitim imkânına kavuşturduğumuz her çocuk, aslıda denizden çıkardığımız bir çocuk”

Türkiye´de 3 milyona yakın Suriyelinin misafir edildiğini dile getiren Demirci, ülkenin neredeyse nüfusunun yüzde 5´ine karşılık gelen bir kitleyi misafir etmeyi bir yük olarak değil insani bir sorumluluk olarak gördüklerini söyledi. Bu krizin sadece Türkiye´nin değil, bütün dünyanın sorumluluğu ile yönetilebileceğine işaret eden Demirci, Suriyelilerin de dünyanın kendilerini unutmadığını görmek istediklerini dile getirdi. Ülkede misafir edilenler için yapılanların "denizden insan çıkarmak"tan çok farklı olmadığını ifade eden Demirci, "Nitelikli eğitim imkânına kavuşturduğumuz her çocuk, aslıda denizden çıkardığımız bir çocuk." dedi.

 

Suriyeli çocukların eğitime kavuşturulmasıyla ailelerinin de risklerden korunduğuna dikkati çeken Demirci, şöyle devam etti: "Yaklaşık 200 bin dolayındaki çocuk, Türk eğitim sistemi içinde aynı okullarda, aynı sınıflarda nitelikli eğitime ulaşmış durumdalar. 300 bine yakın Suriyeli çocuk da geçici eğitim merkezlerinde, hem Türkçe hem telafi programları, hem de kendi dilleri ve kültürleriyle ilgili eğitim alıyorlar. Bununla beraber toplamda 500 bin çocuğa ulaştık diyebiliriz. Delegasyonla beraber yürüttüğümüz proje kapsamında, daha geniş bir kitleyi gelecek yıl okullara hazırlamak için nitelikli bir işbirliği yapıyoruz."

 

Demirci, daha önce aracı kuruluş olarak Alman Kalkınma Bankası ile Suriyeli öğrencilerin eğitimine yönelik 115 milyon Avroluk değerinde bir protokol imzalandığını bildirdi. Bugün Dünya Bankası ile imzalanan hibe programının 150 milyon Avro olduğunu aktaran Demirci, "Bu da takriben 2 bin 600 derslik demek. Ulaştığımız rakam hedef kitle dikkate alındığında önemli bir rakam. Suriyeli çağ nüfusu dikkate alındığında 830 bin çocuk şu anda muhatabımız. Bununla beraber geriden gelen yaklaşık 360 bin dolayında 0-4 yaş aralığında çocuk var." bilgisini paylaştı.

 

"Türkiye ne kadar alicenap olduğunu gösterdi"

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Zutt ise Suriyeli çocukların eğitimi için verdikleri katkılar dolayısıyla MEB´e, Avrupa Birliği´ne de finansman için teşekkür etti. Dünya Bankası Başkanı ile Türkiye´nin görüşmelerinde en acil ihtiyacın eğitim olduğunun dile getirildiğini aktaran Zutt, Bu kapsamda finansmanı AB tarafından sağlanmak üzere Dünya Bankası alarak 150 milyon Avro değerindeki hibe anlaşmasını imzalamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

AB Delegasyonu İşbirliği Bölüm Başkanı Gatti de Tük hükümetine 3 milyona yakın Suriyeliye ev sahipliği yaparak ne kadar alicenap olduğunu gösterdiğini vurguladı. Türk hükümetine ve MEB´e, Suriyeli öğrencilerin eğitim için yapılacak dersliklerin inşaatında kullanılmak üzere hibe anlaşması ile yardımcı olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını dile getiren Gatti, "AB olarak Türk hükümetinin herhangi bir kayıp kuşak yaratılmasını engellemek için ortaya koyduğu bu iddialı planı da canı gönülden destekliyoruz. AB ve Dünya Bankası´nın partner olarak sağlayacağı katkılarla söz konusu hibe miktarı koyduğumuz hedeflere ulaşılmasında katkı sağlayacaktır." değerlendirmesini yaptı.

 

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.