Öğretmenler Yöresel Türk Mutfağını ihya ediyor  
Öğretmenler Yöresel Türk Mutfağını ihya ediyor

Öğretmenler Yöresel Türk Mutfağını ihya ediyor

Türkiye´nin dört bir tarafında görev yapan öğretmenler, Osmanlı´dan günümüze unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemek tariflerini “Yöresel Türk Mutfağı“ kitabında derledi.

Öğretmenler Yöresel Türk Mutfağını ihya ediyor

81 ilde oluşturulan öğretmenler komisyonunca hazırlanan 3 ciltlik kitapta, 400´ün üzerinde yöresel yemek tarifi kayıt altına alındı. MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, kitabın bakanlık olarak milletleri birbirine bağlayan unsurlardan biri olan yemek kültürüne verilen önemi ortaya koymak amacıyla hazırlandığını ifade etti.

 

Çalışma için 81 ilde öğretmenler tarafından komisyonların oluşturulduğunu, öğretmenlerin de görev yaptıkları ile ait yöresel yemekleri araştırdığını aktaran Gülay, "Öğretmenlerimiz, yörelerde Osmanlı´dan günümüze unutulmaya yüz tutmuş geleneksel 400´ün üzerinde yemeği, mutfaklarda görüntüledi ve kayıt altına aldı. Amacımız yemek kültürümüzü yaşatmak." dedi. Gülay, illerden gelen tarif ve fotoğrafların komisyon tarafından incelendiğini, yörelerde kullanılan baharatların, sebzelerin ve deyimlerin yöre ağzıyla kaleme alındığını belirtti. Gülay, 3 ciltlik kitabın ilgili alanda eğitim veren tüm okullara dağıtıldığını söyledi.

 

Türk damak lezzeti turistlere de tanıtılacak

Türk damak lezzetini turistlere de tanıtmak amacıyla kitabı, turizmde faaliyet gösteren tüm sivil toplum kuruluşlarına da gönderdiklerini anlatan Gülay, şöyle konuştu: "Kitap ile yemek kültürümüzün gelecek nesillere, hem kültürel hem de mesleki anlamda ışık tutmasını amaçlıyoruz. Kitapta yer alan verilerden, yiyecek içecek hizmetleri alanında görev yapan öğretmenlerin ve eğitim alan öğrencilerin büyük fayda bulacağını bekliyoruz. Ayrıca Türk kültüründe önemli bir yer tutan yöresel lezzetlerin kayıt altına alınması bakımından kitabı değerli buluyoruz." Kitabın birinci cildi çorbalar ve et yemekleri, ikinci cildi hamur işi, pilavlar ve tatlılar ve üçüncü cildi zeytinyağlılar, sebze yemekleri ile salatalar ve meze tariflerinden oluşuyor. Kitapta, çalma pekmez, güvey otu, kef, keme, kenger, koruk suyu, körmen otu, maş, mendek otu gibi yöreden yöreye isimleri değişen çeşitli baharat ve bitki ve yemek pişirme yöntemlerine ait bilgilere de yer verildi.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.