CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "ENGELLİ BİREYLER İÇİN SON 16 YILDA DEVRİM NİTELİĞİNDE ADIMLAR ATTIK"  
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN:

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "ENGELLİ BİREYLER İÇİN SON 16 YILDA DEVRİM NİTELİĞİNDE ADIMLAR ATTIK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, engelli bireylerin hayata katılımı konusunda son 16 yılda devrim niteliğinde adımlar attıklarını belirterek, "Bugün ülkemizde 513 bin engelli birey, evinde bakım hizmetinden yararlanıyor. Ülke genelinde 97 bakım ve rehabilitasyon merkezinde de 7 bin engelliye hizmet veriliyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Gülseren Özdemir Özel Eğitim Uygulama Okulu´nun açılışına katıldı. Okulda eğitim ve öğrenim görecek zihinsel ve bedensel engellilere sağlıklı bir hayat dileyen Erdoğan, aileleri de evlatlarına sahip çıktıkları, onları hayata kazandırmak için fedakarca mücadele verdikleri için tebrik etti. Erdoğan, "Elbette her mücadele, her gayret önemlidir, takdire şayandır ama zihinsel ve bedensel engelli çocuklara verilen emek, hayatın 24 saatini ve ömrün tamamını kapsıyor olması sebebiyle ayrı bir saygıya layıktır." ifadelerini kullandı. Türkiye´de bu tür çocukların yıllarca sanki bir utanç sebebi gibi izbe köşelerde gizlendiklerini, hayatlarını dört duvar arasında sürdürdüklerini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti: "Romanlara, filmlere konu olan bu eski devir görüntüleri ortadan kaldırmak için çok önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Engelli bireylerin hayata katılımı konusunda son 16 yılda devrim niteliğinde adımlar attık. Mesela, bugün ülkemizde 513 bin engelli birey, evinde bakım hizmetinden yararlanıyor. Ayrıca, ülke genelinde 97 bakım ve rehabilitasyon merkezinde de 7 bin engelliye hizmet veriliyor. Özel bakım merkezlerinde hizmet alan engelli sayısı 16 bine yaklaştı. Engelli bireylerin bakımlarına destek olmak için her birine ortalama 650 lira engelli aylığı ödeniyor. Böylece geçmişte ailelerine yük olan engelli bireylerimiz, bugün tam tersine ailelerine destek verir hale gelmişlerdir." Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamuda ve özel sektörde engelli istihdamına da önem verdiklerini dile getirerek, "Bugüne kadar kamuda 54 bin memur, kamu ve özel sektörde 112 bine yakın işçi kadrosunda engelli istihdamını gerçekleştirdik. Özel sektörde kota fazlası çalıştırılan engellilerin sigorta primlerinin tamamını destek kapsamına aldık. Özel eğitime verdiğimiz desteği geliştirerek, bu hizmetlerden faydalanmak için gereken engel oranını yüzde 20´ye kadar düşürdük." diye konuştu.
 
"Otizm Eylem Planı´nın uygulamasını takip ediyorum"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, otistik bireylere yönelik özel bir Otizm Eylem Planı hazırladıklarını anımsatarak, planın, ülkede sayıları 1 milyonu bulduğu tahmin edilen, aileleriyle birlikte 4-5 milyonluk bir kesimi kapsadığını anlattı. İçinde 6 ana başlık ve 26 tedbirin yer aldığı eylem planının ilgili kurumlar tarafından hayata geçirildiğini dile getiren Erdoğan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile diğer tüm kurumlara Otizm Eylem Planı´nın uygulamasını hassasiyetle takip ettiğini özellikle belirtmek istediğini söyledi. Erdoğan, Türkiye´yi yönetme sorumluğunu üstlendikleri günden itibaren millete, Şeyh Edebali´nin Osmanlı´nın kurucusu Osman Gazi´ye verdiği "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" tavsiyesine uygun şekilde yöneteceklerine dair söz verdiklerini anlatarak, kökenine, meşrebine, bölgesine ve başka hiçbir farklılığına bakmadan herkesi insan nazarıyla gördüklerini ve buna göre hizmet etmenin gayreti içinde olduklarını kaydetti. Kadınlara ve engellilere yönelik pozitif ayrımcılık politikalarını hayata geçirdiklerini ifade eden Erdoğan, eğitimden istihdama kadar her konuda kadınların ve engellilerin bugün geldiği yeri 16 yıl öncesiyle mukayese etmenin mümkün olmadığını söyledi. Erdoğan, aynı şekilde diğer tüm alanlarda ülkeye çağ atlattıklarını vurgulayarak, geçmişte yıllarca bu ülkenin kaynaklarını adeta babalarının malı gibi kullanan, peşkeş çeken, yerli ve milli her türlü hamleyi boğan bir zihniyetin yerine insan odaklı bir anlayışı her alanda gerçekleştirdiklerini kaydetti.
 
"Türkiye ileriye gittikçe kurulan tuzakların mahiyeti değişti"
Ülkede bugün yapılan işlerin "20, 40, 60 yıl önce niye yapılmadığı" sorusunun cevabının bu kavramlarda gizli olduğunu aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü geçmişte siyasetten bürokrasiye, medyadan akademiye her yer büyük ölçüde hayata insan odaklı bakmayan, zihni milli, işi yerli olmayan kadrolar tarafından işgal edilmiştir. İşte bu sebeple Türkiye pırlanta kıymetinde yıllarını boş tartışmalarla heba etmiştir. Biz Türkiye´yi eğitim, sağlık, adalet ve emniyet üzerinde yükselteceğimizi söyleyerek işe koyulduğumuzda karşımıza çıkartılan engeller, hep ülkeyi yeniden bu kirli iklime sürükleme amacı taşıyordu. Ülkemizi büyüttükçe, güçlendirdikçe, ülkemizin gönlündeki yerimizi sağlamlaştırdıkça bu engelleri birer birer aştık." 
 
“Cumhurbaşkanımızın liderliğinde dünya ölçeğinde vicdanımız ve şefkatimiz var”
Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise konuşmasında, "Dünyanın birçok yerinde birçok okulu gezme ve görme fırsatım oldu. İnanın böyle güzel okulların sayısı, dünyada çok çok az. Milletlerin ve ülkelerin bu tür okulları açmaları, vicdanlarının, merhametlerinin ve şefkatlerinin ölçüsüdür." dedi. 
 
Bakan, Selçuk, Gülseren Özdemir adına yaptırılan okulun çok önemli olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Uluslararası seviyede standartlara sahip bir okul. Sayın Nihat Özdemir´den bunun devamını da istediğimizi ifade etmek isterim. Özdemir ailesi, eğitim dünyasına daha birçok katkı yaptı. Bu katkılar, bizim eğitim sistemimiz için çok değerli. 5378 sayılı Engelliler Hakkındaki Kanun çocuklarımız için dünya standartlarında hizmet verdiğimizin bir göstergesi." Özel eğitim gören öğrenci sayıları hakkında bilgi veren Bakan Selçuk, engelli çocukların ailelerinin de desteğe ihtiyaç duyduğunu söyledi.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.