Bakan Yılmaz, Güney Afrika’da  
Bakan Yılmaz, Güney Afrika’da

Bakan Yılmaz, Güney Afrika’da

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Güney Afrika Cumhuriyeti´ne yaptığı resmi ziyaret kapsamında Güney Afrika Cumhuriyeti Yüksek Eğitim Bakanı Balade Nzimande ile bir araya geldi.  

Bakan Yılmaz, Güney Afrika’da

Görüşmede, İki ülke arasında iş birliği anlaşması imzalayacaklarını dile getiren Bakan Yılmaz, "22- 23 Ekim tarihlerinde planladığımız Afrika eğitim bakanları toplantısını yapmaktan mutluluk duyarız. Bundan dolayı size davetimi yenilemek istiyorum. Toplantıda sizi görmek bizi memnun edecektir." dedi.

 

Bakan Yılmaz, yüksek öğretim alanında da ilişkilerin arttırılmasını istediklerini ifade ederek "Bizdeki YÖK´ün muadili olan başkanlığınız ile yüksek öğretim alanında iş birliği anlaşması imzalanırsa, özellikle hükümetler arasında imzalanırsa iyi olur. İlişkilerimizin hukuki temellerini oluşturursak öğretmen ve öğrenci değişimi gibi ortak projelerin gerçekleştirilmesi anlamında somut iş birliği yapabiliriz." diye konuştu.

 

Bakan Yılmaz, Türkiye tarafından verilen burslar ile ilgili olarak, "Türkiye bursları ile lisans ve yüksek lisans düzeyinde burslarımız var. Bu burslarımızı alan şu anda 18 tane Güney Afrika Cumhuriyeti vatandaşı var. 2015-2016 yılında da iki Güney Afrika vatandaşı öğrenciye burs verildi. Bu burslarımızın tanıtımını yapmak ve Türkiye´den burs alan Güney Afrikalı öğrencilerin sayısını arttırmak istiyoruz.  İnanıyoruz ki gerek kültürel alanda gerek eğitim alanında yapılan iş birliği, ticaret alanındaki iş birliğimizi de çok daha ileriye götürecektir. Bizdeki kayıtlara göre şu an Türkiye´de eğitim alan Güney Afrika vatandaşı sayısı 270 civarındadır." açıklamasında bulundu.

 

Türkiye Maarif Vakfı için Güney Afrika Cumhuriyeti´nin desteklerini beklediklerinin altını çizen Bakan Yılmaz, şunları söyledi: "Eğitim alanındaki tecrübelerimizi Güney Afrika´da hayata geçirebilmek için burada eğitim kurumları açmak istiyoruz. Bu amaçla ilkokul, ortaokul, lise ve yüksek öğretim düzeyinde eğitim yapacak kapasitede olan yurtdışında eğitim faaliyetlerini yürüten Türkiye Maarif Vakfını kurduk. Bu konuda da sizin desteklerinizi bekliyoruz."

 

Bakan Yılmaz, "15 Temmuz´da Türk halkının demokrasisine verdiğiniz destekten dolayı sizlere teşekkür ederiz. Siz nasıl kendi hakkınıza hukukunuza sahip çıktıysanız, Türk halkı da kendi hakkına ve hukukuna sahip çıktı. Dolayısıyla biz mücadele bilincine sahibiz." ifadelerini kullandı.

 

Türkiye´nin tecrübelerini paylaşmaya hazır olduğunun altını çizen Yılmaz, "Güney Afrika´dan öğreneceğimiz çok şey var Güney Afrika´nın da Türkiye´den öğrenecek çok şeyi var." dedi.

 

Bakan Yılmaz, şöyle devam etti: "Türkiye iyi yolda ilerliyor ama yapmamız gereken çok şey var, bunları beraber yaparsak Türkiye ve Güney Afrika´nın yararına olur. Türkiye Asya, Güney Afrika ve Ortadoğu da güvenebileceğiniz bir dosttur." mesajlarını iletti.

 

"Türkiye´nin ve Güney Afrika´nın eğitim ve ticaret alanında yükselen bir grafiği var"

Güney Afrika Yüksek Eğitim Bakanı Balade Nzimande ise Türkiye ve Güney Afrika Cumhuriyeti arasındaki ilişkilere değinerek, "Türkiye´nin ve Güney Afrika´nın eğitim ve ticaret alanında yükselen bir grafiği var. Tabiiki eğitim burada daha önemli bir yer tutmaktadır. Güney Afrikalı öğrencilerin Türkiye´de eğitim almalarını önemsiyoruz. Bizim üniversite kapasitelerimiz az. Üniversite eğitimlerimizi geliştirmemiz gerekiyor, çünkü üniversitelerimizde hala apartheidin gelenekleri geçerli." dedi.

 

Güney Afrika´da üniversite eğitiminin üç saç ayağı olduğuna dikkat çeken Bakan Nzimande, "Biri öğrencilerin desteklenmesi. Yani değişim programlarıyla deneyim kazanmaları. İkincisi üniversitelerdeki ders programlarının değişimi. Üçüncüsü ise öğretim elemanı yetiştirilmesi. Bizim akademisyenlerimizin yüzde 60´ı 55 yaşın üstünde. Doktora eğitimi verecek öğretim elemanı sayımız sınırlı. Dolayısıyla gençlerin akademisyenliğe özendirilmesi gerekmektedir.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.