Bakan Avcı, İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Moore’u kabul etti  
Bakan Avcı, İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Moore’u kabul etti

Bakan Avcı, İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Moore’u kabul etti

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore’u makamında kabul etti.

Bakan Avcı, İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Moore’u kabul etti

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Londra´da 4 Şubat´ta yapılacak Suriye Konferansı öncesinde Suriyeli sığınmacıların durumuyla ilgili bilgi alışverişinde bulunmak üzere gelen İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore’u kabul etti.

 

Bakan Avcı, kabülde yaptığı konuşmada, bugün itibariyle Türkiye’de 310 bin Suriyeli çocuğun eğitime alındığını vurgulayarak, “Aslında 620 bin civarında Suriyeli çocuğun eğitime ihtiyacı var. Bu rakamlar daha da artabilir. 2017 yılına kadar 620 bin kişiden 450 bin çocuğumuzu eğitime almayı hedefliyoruz. Bu sayının daha gerçekçi bir hedef olduğunu düşünüyoruz” dedi.

 

“Kâğıt üzerinde görülmeyen, ancak eğitim verdiğimiz başka çocuklarımız da var”

Türkiye’de sadece Suriyeli sığınmacılara değil, başka ülkelerden gelen ailelerin çocuklarına da eğitim verildiğine işaret eden Bakan Avcı, “Suriye’den gelen ancak Filistinli olan bir çocuk yarıyıl tatilinde karnesini alamamıştı. Filistinli o çocuğu biz eğitime almışız, ama yönetmelikte sadece Suriyeli öğrenciye karne veriliyor. Kayseri’de Millî Eğitim Müdürü gitti çocuğumuza evinde verdi karnesini. Dolayısıyla böyle kâğıt üzerinde görülmeyen başka çocuklarımız da var eğitim verdiğimiz” diye konuştu.

 

4 Şubat´ta Londra´da yapılacak Suriye Konferansı’na ilişkin memnuniyetini dile getiren Bakan Avcı, “Uluslararası kamuoyunun bu düzeyde bilgilendirilmesine çok ihtiyacımız var. Uluslararası topluluk iyi bir sınav vermedi. Bizim bölgedeki okullarımızı, verdiğimiz sağlık hizmetlerini gezip gören komşularımız ve uluslararası camiadan temsilciler bizi çok güzel alkışlıyorlar. Biz artık alkışlandık, alkışlanmak istemiyoruz. Biz de başkalarını alkışlamak istiyoruz. İnşallah bu konferans iyi sonuçlara vesile olur” ifadelerini kullandı.

 

Bakan Avcı, Suriyeli sığınmacılar için Avrupa Birliği’nden Türkiye´ye vadedilen fonun aktarılması için İngiltere’nin yaptığı girişimlerden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

 

Yardımlar konusunda uluslararası camianın gecikmesi

İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore ise, İngiltere ile Türkiye arasındaki ilişkinin, özellikle eğitim alanında çok geniş bir yelpazeye sahip olduğunu belirterek şunları söyledi: “4 Şubat´ta Londra´da yapılacak Suriye Konferansı öncesinde Suriyeli gençlerin eğitimi konusunda uluslararası camianın bir katkısı olarak İngiltere ne yapabilir, bunun gayreti içindeyiz? Geç uyanmış olsak da yardımlar konusunda uluslararası camianın çabaları Türkiye’nin çabalarını destekleyen nitelikte olacak diye ümit ediyorum. Bu çabanın kaliteli ve nitelikli bir çaba olmasını istiyoruz. Londra’da yapılacak konferansın çok önemli bir konferans olduğunu düşünüyoruz.”

 

Suriye Konferansı’nın İngiltere, Almanya, Norveç, Kuveyt ve Birleşmiş Milletler eş ev sahipliğinde gerçekleştirileceğini belirten Büyükelçi Moore, “Bu bağlamda Türkiye’nin çok önemli bir ülke olduğunu düşünüyoruz. Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu’nun konferansa katılacak olması büyük bir onur kaynağıdır. Türkiye’nin bu alanda son dönemde yaptığı çabaları, uluslararası camiaya tanıtıp aktarabilmesi için çok önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

“Türkiye’nin başarısı inanılmaz”

Türkiye’de 310 bin Suriyeli öğrencinin okullarda eğitim gördüğünü hatırlatan Büyükelçi Moore, bunun "inanılmaz bir başarı" olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Bu bakımdan bu konferansın anlık sorunları çözmek için değil, daha uzun vadeli sorunları çözüme kavuşturmak amacıyla stratejik planlar geliştirecek bir girişim olmasını istedik. Bu konferansta özellikle istihdam ve eğitim konuları üzerinde odaklanmak istiyoruz. İstihdam konusunda zaten Türkiye alanında ilk ülke olarak Suriyelileri direkt iş gücüne dahil edecek bir ülke. Konferansın ana başlıklarından bir tanesi de eğitim olacak. Eğitimde uluslararası camianın Suriyeli çocukların eğitime dahil edilmesi konusundaki çabalarını oluşturacak. Biz tabi ki bu alanda Türkiye’nin bu yükü direkt omuzladığını biliyoruz. Bu noktadan uluslararası camiadan Türkiye’ye destek çabaları açısından neler yapılabilir diye…”

 

Avrupa Birliği tarafından Suriyeli sığınmacılar için ayrılan fon konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İngiltere Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşmede; Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da Başbakan David Cameron’a bizzat hatırlatmada bulunduğunu belirten Moore, “Buna rağmen hala Türkiye’ye bir avro bile daha gelmediğini biliyorum. İngiltere olarak bu fona ilk katkı sözü veren biziz. Türkiye’ye verdiğimiz destek kapsamında, AB’deki mekanizmalara söz konusu fonun en kısa zamanda Türkiye’ye aktarılması için baskı yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.